Thursday, October 4, 2012

Idealisimi virvendus...

Eile kohtusin üle hulga aja ühe idealistiga, kes rääkis sellest, et talle meeldib arstide streik lihtsalt põhimõtte pärast, sest Eestis tavaliselt ei streigita... Tuleb tunnistada, et mina ja KK ei lasknud ennast sellest segada ning hakkasime kohe streigi mõttetusest vatrama. Sellest, et streik on oma olemuselt töö vaidlus, aga vaja on poliitilisi otsuseid, sellest, et raha juurde nõudmine on mõttetu, sest seda pole nii kui nii kuskilt võtta.

Hommikul mõtlesin tõsiselt ühest oma lemmikmehest, kes hoiatas, et niipea kui me hakkame mõtlema riigist, ähvardab meid oht üle võtta riiklik mõtteviis. Hakkasin mõtlema sellest, et võibolla on minu ja KK-ga just see juhtunud. Mõtlesin jälle kord Maxwelli deemoni sotsiaalteaduslikest tõlgendustest haridusüsteemis. Tegelikult on ülikooli hariduses peituv mõttevabadus sama näiline nagu vabadus demokraatias. Sulle tutvustatakse alternatiive ja lastakse teha nende seast oma valik. Samas on olemas raamid, mis kindlustavad, et su valik oleks õige.

Ma olen näinud eesti haridusüsteemi alati selliselt, et esimesed 9 aastat, kasvatatakse äärmiselt riigi kuulekat kodaniku, sest paljud ei jõua sealt kaugemale. Gümnaasiumis antakse sulle veidi vaba mõtlemist, aga see tapetakse ära suure õppekoormuse alla ning ülikool on see koht kus tutuvstatakse alternatiive ja on täiesti ok kui sa mõtled vabamalt... Aga eile mõtlesin ma sellest, et see on tegelikult kaval psühholoogiline trikk. Maxwelli deemon on oma töö teinud. Need samad idealistlikud noored on kolmanda kursuse lõpuks kindlasti maha maetud, ümber kujundatud, ümber programeeritud ja kui nad lähevad tööle riikliku institutsiooni siis see ümberkujundamine jätkub - seni kuni neist on saanud täiuslik tööriist. Mingil hetkel muutvad riik ja ühsikond sünonüümiks, sest nii on mugavam. Tundub, et töö riigi heaks on töö ühiskonna jaoks.

Veelgi enam, me muigame selliste tegelaste üle, kes süüdistavad kõiges riiki, sest me teame kuidas kapitalism töötab, me teame kuidas töötab demokraatia tegelikult ja me oleme ise osa sellest süsteemist. Suures plaanis pole vahet kas su poliitilised vaated kalduvad vasakule või paremale, see on lihtsalt poliitika - idee kuidas süsteem peaks toimima. Mitte miski ei kujunda süsteemi tegelikult ümber, kõik toimivad süsteemi reeglite järgi. Kes süsteemi reeglite järgi ei mängi on kas hull, loll või kurjategija.

Nii saavadki katkised asjad remonditud, mõtteviisi ümberkujundamise kaudu. Asjad mis varem tundusid lausa karjuvalt ebaõiglased ja valed, need tunduvad nüüd täiesti ok, sest sa saad aru kuidas asjad toimivad - asjade katki olek legitimeeritakse. Sa saad aru, et kõik ei saa nii kui nii võitta... selleks, et keegi võidaks peab keegi kaotama... ressursse pole kunagi piisavalt, et neid võrdselt ümber jagada. Ja siis tundub poliitiku morn nägu ja ütlus, et raha lihtsalt ei ole nii loogiline, et sa isegi ei mõtle selle üle... aktsepteerid seda vaikides ja elad oma halli argipäeva edasi.

Mida me riigilt saame? Me saame sambaid, maantee laiendusi ja muid väikseid asju, mis maksavad ropult palju... Me virisme, et näe kalli raha eest tehtud sammas, aga kurat tuled ei põle. Tegelikult on see kõik kommiraha... lihtsam on ehitada mõni kasutu sild, kui teha korda tervishoiusüsteem. See on ka poliitiliselt kasulikm, sest füüsiline objekt jätab suurema märgi kui töötav süsteem. Me märkame süsteemi ainult siis kui see korralikult ei tööta, aga mingit kuradi sammast märkame me ka siis kui selle tuled ei põle.

Lõpetuseks mõte, millele juhtis tähelepanu üks õigusteoreetik. "Kui filosoofid kahtlevad ja esitavad küsimusi, siis eksperdid teavad." Seega tasub peeglisse vaadata sellel hetkel, kui tekib tunne nagu sa oleks ekspert. Mees kes ütleb, et Ansip ei anna talle tööd on täpselt samasugune ekspert, sest tal puuduvad kahtlused - ta teab, et süüdi on Ansip. Seega tuleb ekspertide juures alati silmad lahti hoida ja esitada küsimusi, vahet pole kas ekspert elab sinus eneses või liigub ümbritsevas keskkonnas. Eksperdi töö on alati legitimeerida kõike seda saasta, mis ühiskonnas valesti on  - eksperdil on alati varukast võtta loogiline põjustagajärg seos.

No comments:

Post a Comment