Thursday, August 16, 2012

Idiocracy võimalikkusest, ehk tegevused teisest eestist

Kunagi väga ammu hoopis ühes teises kohas ja hoopis teiste inimestega nägin ma üht filmi - Idiocracy. See film rääkis sellest kuidas ainult lollid tegid lapsi, sest targematel oli muudki teha, mis lõppkokkuvõttes viis geenide kvaliteedi õige madalale, mille tulemusel oli average Joe lausa geenius.

Täna kuulsin laamendamas ja kriiskamas hüperaktiivsusesse kalduvaid lapsi, karjusid ja nõudsid tähelepanu avalikus kohas nii palju kui kopsud võtsid... Läksin vaatama mis lärm see on... Selgus, et kaks noort ema oli tulnud arvutit kasutama ja olid võtnud oma lapsed kaasa... Sellel ajal kui nemad reidis passisid, nõudsid lapsed tähelepanu... no seda nad ka said, sõimlemise ja raputamise näol, mille tulemusel kisa muidugi ei vähenenud. Emad nägid välja sellised nagu aeg oleks aastal 2001 seisma jäänud, arvestades nende sotsiaalmeedia tarbimisharjumusi, siis ilmselt jäigi...

See pani mind mõtlema - mõtlema sellest lausest, et vaestesse peredesse sünnivad lapsed, aga rikastesse autod... Kuid raha puudusest midagi enamat on kultuuri puudus... Vaimuvaesus, oskamatus, kultuuritus, maitselagedus, iseseisev mõtlemisvõime puudus - need on atribuudid, mis vormivad tõelise teise eesti kodaniku ja päranduvad põlvest põlve. Eelkõige läbi keskkonna ja vähem läbi geenide. Vaesus ei ole alati sümptom, vahel on see lihtsalt tagajärg. Ma kahtlustan, et kui kunagi eelpool kirjeldatud stsenaarium teoks osutub, siis ei sünni see mitte puudulikust geenifondist vaid, vaid puuduvast kultuurist, kogemustest ja väärtustest... See sünnib emadest, kes tegelevad lapse asemel sotsiaalmeediaga ja isadest, kes joovad ennast pigem täis kui veedavad aega perega.

1 comment:

  1. Science on just avaldanud uurimuse, kus tõestati ära füsioloogilisest aspektist (väikesemamahulised aju osad, mis vastutavad mälu jms eest), kasutatades kompuutertomograafiat, et tegeledes kriitilises arenguastmes lapsega liiga vähe, andes talle halba toitu ning soodusatades tal stressi näiteks pingelise pereeluga, et need lapsed ongi keskmiselt arengutasemelt madalamal pügalal. Ja see ei tulene mitte geenidest vaid just sellest, et nendele pole arenguks on olnud piisavalt tähelepanu. Seda mahajäämust on uuringu andmeil võimalik korvata, kuid nõuab neilt noortelt lisapingutust, mis niigi karmis eluvõitluses võib teha neile veel omakorda karuteene. Elik, vaesus ja rumalus sünnitab... vaesust ja rumalust.

    ReplyDelete